Kurumsal.TV

Asgari Küresel Vergi ve Vergi Cennetleri

Asgari Küresel Vergi ve Vergi Cennetleri

14 Haziran 2021 11:34

SENE 2009

Uruguay, Filipinler, Kostarika ve Malezya, 2009'da Londra'daki G20 Zirvesi'nde, bankacılık uygulamaları nedeniyle eleştirilen ülkeler arasındaydı.Londra Zirvesi'nde vergi cennetlerine yönelik eyleme geçme kararı almıştı.

 
Bu ülke ve bölgelerin, dünyanın geri kalanındaki vergi makamları ile bilgi paylaşımını öngören uluslararası standartlara uymadıklarına vurgu yapılmıştı.
 
 
Listede 30 vergi cenneti ve 8 de "diğer" kategorisinde ülke yer alıyordu. Uruguay, Filipinler, Kostarika ve Malezya ise bu konuda hiçbir taahhüt vermeyen ülkeler olarak ayrı bir listede sıralanıyordu ve vergi cennetlerine yönelik yaptırımlar da yer alıyordu.
 
SENE 2021
 
Londra'da bir araya gelen G7 ülkeleri maliye bakanları Google, Amazon ve Facebook gibi çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi alanında 'tarihi' bir anlaşmaya vardı. Bakanlar, yüzde minimum 15'lik bir küresel kurumsal vergisi oranı üzerinde prensip olarak anlaştı. 
 
Küresel şirketlerin faaliyet gösterdikleri yerlerde vergi ödemesi anlaşmanın 'birinci sütunu' oluyor ve en az yüzde 10 kar oranı bulunan şirketlere uygulanması planlanıyor.  Anlaşmanın 'ikinci sütunu' ise ülkelerin vergi oranlarında rekabet etmesini önlemek için yüzde 15'lik bir minimum küresel kurumlar vergisi öngörüyor. 
 
Finansal Gizlilik Endeksi'ne göre, yabancıların kendi ülkelerindeki vergi sistemine takılmadan en rahat para aklayabildiği ilk 10 ülkenin sıralaması şöyle:
 
Cayman Adaları
Amerika Birleşik Devletleri
İsviçre
Hong Kong
Singapur
Lüksemburg
Japonya
Hollanda
Britanya Virjin Adaları
Birleşik Arap Emirlikleri
 
 
Tüm dünyada hiç vergi ödenmeyen veya düşük vergi ödemek için kaçırılan paranın 30 trilyon USD olduğu tahmin ediliyor! G7 zirvesinde alınan kararla, bu rakamın bir kısmı vergi ödemesi olarak piyasalara akacaktır.

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı #yenilenebilir enerji #organizasyonel yapılanma #OECD #G7 #Finansal Gizlilik Endeksi