Kurumsal.TV

Blockchain ve Yeni Finansal Sistem

Blockchain ve Yeni Finansal Sistem

17 Ocak 2018 15:27

Bir süredir, Türkiye Bankacılık sisteminin sıkıntılarından bahsediliyor piyasada. Çoğu Finansal piyasanın büyük oyuncuları, Bankaların kağıt üzerinde kar ettiğini, batık alacakların çok olduğunu ve ana sac ayağı olan sendikasyon kredilerinin alınmasının zorlaştığını belirtiyor.


Bu hususun analiz edilmesi gereken çok önemli bir konu olduğu düşünülüyor. Ancak, bu konu derinlemesine, BDDK'nın, SPK'nın ve Bankaların analiz etmesi gereken bir konu. Gelecekte Bankacılık ne olacak sorusu. Kişiden kişiye para transferi ile bu teknoloji kullanılmaya başladıktan sonra, birçok ARACI ortadan kalkacaktır.

*Mevcut durumda bankalar, GÜVENİLİR taraf olarak müşteriler arası para transferine-alışverişe-yatırıma SADECE aracı oluyor ve büyük bedeller alıyor. Peki, Merkez Bankasının akredite ettiği bir taraf, bunu sanal ortamda belirli teminatlar ile yapsa Blockchain teknolojisi ile Bankalar ne iş yapacak acaba?


Blockchain, ilk kez 1991 yılında dijital belgelere tarih atılması amacıyla başladı

Asıl evrimini 2009 da Satoshi Nakamoto'nun, PARA için Blockchain'i kullanmasıyla, Bitcoin ile birlikte anılır oldu. Muhtemelen cep telefonu teknolojisi varken Bitcoin bir balon olacaktır ancak Blockchain için aynı yorumu söylemek imkansız.

Aslında Blockchain, bir çok kişiye dağıtılmış, her değişimin kişi-kişi anında değiştiği, kişiden kişiye verileri kullanan, kaydedilmiş muhasebe defteri denebilir. Buna en uygun isim de "Dijital Defter" olacaktır.

Bir veri Dijital Defter'e(Blockchan'e)kaydedildiğinde değişmesi oldukça zordur. Her blok, 3 veri ile parmak izine sahiptir, 1. kendi verisi+bloğun parmak izi+önceki bloğun parmak izi.

Blockchain sisteminde, bu işlemlerin altyapısını oluşturan madenciler vardır. Herhangi 2 insan arasındaki her ilişkiyi Blockchain ile kurgulamak, çok kolay ve güvenilir olacaktır. Blockchain teknolojisinin kullanım alanları da neredeyse sınırsız olacaktır.

İlk kez internet 1993'de ülkemizde kullanıldı ve o alana yatırım yapanlar ayakta kaldı. 2000'li yılların başında basit bir arama motoru olan Google ise şimdi adeta herşeyde olmazsa olmaz. Blockchain de buna benzer bir teknolojik kırılma yaşatacaktır.


Detay Bilgi için:

https://cointelegraph.com/news/e-commerce-giant-alibabas-jack-ma-says-blockchain-is-not-a-bubble-bitcoin-is

https://www.youtube.com/watch?v=ZX7Iq4wgbSk

https://www.youtube.com/watch?v=Kxw4wMLkpzE

Editör:

Biz yazıyı yayınladıktan yaklaşık 6 ay sonra, Ticaret Bakanlığı ilk Kamu Blokzincir üyesi oldu

 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Erkut yavuz #uğur çalışkan #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk