Kurumsal.TV

Elektrikli Araç Yatırımlarının İptal Edilmesi

Elektrikli Araç Yatırımlarının İptal Edilmesi

01 Mart 2024 10:41

Otomobil endüstrisi, 1896'da ilk gazla çalışan aracın satışından bu yana çok yol kat etti. Henry Ford'un 1908'de Model T'yi tanıtmasının ardından endüstri büyük bir patlama yaşadı ve aynı yıl William Durant, General Motors'u kurdu. Tüketiciler ve işletmeler, arabaların pratikliğine ve rahatlığına imreniyordu. Otomotiv endüstrisi,  hem Birinci hem de İkinci Dünya Savaşı için askeri araçların tedarikinde de özellikle büyük bir rol oynadı.

İklim krizi ve küresel ısınma hikayeleri sonrası elektrikli araçlar son yıllarda popüler hale geldi. Ancak hidrojenli araçlar da tıpkı elektrikli otomobiller gibi çevre dostu ve giderek yaygınlaşıyor. Hızlı yakıt dolumu ve uzun menzile sahip olması hidrojeni belki de öne çıkaracak. İçerisinde elektrikli araçlar gibi bir batarya bulunuyor. Bu batarya su ve hidrojen moleküllerini çarpıştırarak elektrik elde ediyor. Bu araçların da tıpkı benzinli otomobillerdeki egzoz borusuna benzer bir atık sistemi bulunuyor. Ancak hidrojenle çalışan araçlarda açığa çıkan atık sadece su damlası. Elektrikli araçlar için ise bir çok soru oluşmuş durumda.

MENZİL SORUNU

Tüketici için en büyük soru işareti, elektrikli otomobiller genellikle fosil yakıtla çalışan emsallerinden daha düşük bir menzile sahiptir. Menzilin düşük kalması ve şarj süreleri, alışılan pratikliği sağlamadığı için büyük tereddütler oluşmuştur. Elektrikli aracınızı yeniden şarj etmeniz gerekiyorsa, pompa başındakilerden biraz daha uzun süre bekliyor olabilirsiniz. Üstelik, yol üzerinde her yerde de şarj istasyonu bulamayabilirsiniz.

KARBON KONUSU
 
Elektrikle çalışan araçların sahipleri ve hayranları, çoğu zaman bu arabaların benzin yerine yalnızca akü gücüyle çalıştığını ve bu sayede istenmeyen yakıt emisyonlarını azalttığını bilmenin rahatlığı içindedir. Ancak  elektrikli otomobil aküsünün karbon ayak izi gerçekten uzun vadede daha iyi bir seçenek midir?
 
Bu piller, dünyanın çeşitli yerlerinden temin edilen lityum iyondur. UNCTAD'a göre  bunun yarısı Arjantin, Bolivya ve Şili'nin And bölgelerindeki tuz düzlüklerinin altından geliyor. Lityum madenciliği, başta su olmak üzere büyük miktarda kaynak tüketir. Bir ton lityum için neredeyse iki milyon litre suya ihtiyaç duyulduğu tahmin ediliyor. Bu su tüketimi, bölgeyi toprak kirliliğine, çevresel bozulmaya ve yerel mahsul ve hayvancılık çiftçilerinin çaresizce ihtiyaç duydukları su için rekabete girmesine neden oluyor.
 
Lityum iyon pillerin önemli bir kısmı kobalttır ve dünyadaki kobalt rezervlerinin yaklaşık yarısı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bulunabilir. Kobaltın büyük bir kısmı binlerce çocuğun çalıştırıldığı madenlerden geliyor. Hafriyat tozunun tehlikeli koşulları, çocuklar tarafından solunan uranyum dahil toksik metallerden kaynaklanan solunum yolu hastalıkları ve doğum kusurları da dahil olmak üzere çok sayıda ciddi sağlık sorununa yol açabilir.
 
Elektrikli araç sahipleri, akü bakımında araçlarını gölgeye veya garaja park ederek mümkün olduğu kadar serin tutmak ve bir süre şarja takmadan önce aracın sıcaklığının düşmesini beklemek gibi önlemler alarak yangın ve patlama riskini AZALTMAK DA ZORUNDADIR.
 
 
Apple, iptal ettiği elektrikli araç projesi "Project Titan" olarak bilinen gizli projeye ne kadar harcadığını açıklamadı, ancak CNBC sadece geçen yıl bu projeye yaklaşık 30 milyar dolar aktardığını söyledi.
 
Volkswagen, Almanya'nın Wolfsburg kentinde özel bir elektrikli araç fabrikası kurma yönündeki 2,1 milyar dolarlık fabrika planından vazgeçti.
 
Ülkemizde ise; Koç Holding, ABD'li Ford Motor ve Güney Koreli LG Energy şirketleriyle birlikte gerçekleştirmeyi planladığı batarya hücre fabrikası yatırımından vazgeçti. Holding tarafından yapılan açıklamada, kararın gerekçesi olarak "mevcut elektrikli araç penetrasyonundaki gelişme dikkate alınarak batarya yatırımı için zamanlamanın uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır" denildi. 
 
Korea Economic Daily gazetesinin haberine göre, Ford Motor Co ile SK Innovation Co'nun batarya bölümü, Türkiye'de elektrikli araç batarya fabrikası kurma planından vazgeçtiler. Habere göre, artan küresel faiz oranları ve Avrupa'da elektrikli araçlara talebin zayıf kalması Ford Motor ve SK Innovation'ın Türkiye yatırımından vazgeçmelerinde etkili oldu.  
 
 
 
 
 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Dogus Bektas #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #Big 4 #doğuş bektaş #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı #yenilenebilir enerji #organizasyonel yapılanma #OECD #G7 #Finansal Gizlilik Endeksi #bağımsız denetim sektörü #SEC #Avrupa Komisyonu #2023 halka açılacak şirketler #halka arz şartları #2024 halka açılacak şirketler