Finans Lazım, Peki Ne Tür Finans?
24 Ocak 2019 12:15
Finans; ihtiyaç duyulan paranın uygun şartlarda sağlanması ve etkin bir şekilde kullanılmasıyla ilgili faaliyetlerdir. Kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve zaman içinde bu yatırımları değerlendirmeleri diye de tarif edilebilir.
Ülkemiz açısından bu teorik açıklamanın neresinde olduğumuza bakmak gerekir. Ülkemizde "finans" kelimesinin teorik açıklamasının ilk kısmı her zaman lazım, yani "ihtiyaç duyulan para". Ancak bunun etkin kullanılması her şirkette farklı bir modele dönüşüyor.
1. Finansmanı Başka Sektöre Aktarma
Genelde belirli bir sektörden para kazanan şirketler, motivasyon eksiği ile, heyecanı yitirme ile veya başka alana heyecan duyma ile o sektörden elde ettiği tüm Finansal imkanları başka sektöre aktarmayı seçiyor.
2. Bütçe ve Planlama
Bugünün ihtiyaçlarına göre acil finans bulunup, asıl önemli olan geri ödeme konusu göz ardı ediliyor. Kasaya bugün para girdiğinde dertler bitiyor, ödemesi geldiğinde bunun sürecin devamı olduğu değil kriz olduğu düşünülüyor.
Ülkemizde duruma bakış tamamen Para Piyasalarına odaklı "ver teminat al kredi" döngüsünde iken, dünyada en küçük şirketlerde bile Finansal Piyasalar denilince akla gelen başlıca 2 farklı piyasa var:
1. Para Piyasaları: Banka Kredisi-Leasing-Faktoring vb
2. Sermaye Piyasaları: Hisse Senedi Halka Arzı-Tahvil-Bono-Yatırım Fonu-Yabancı Ortak
Kültüre paralel olarak Para Piyasaları çok hızlı sonuç alınabilen ve maliyeti yüksek piyasalardır, birkaç günde netice alabilirsiniz.
Sermaye Piyasaları ise, çok düşük maliyetli ancak belirli hazırlıkların gerektiği, belirli standartları olan piyasalardır. Bir süreç olduğu için de ülkemizde bu konuda zaman ve emek harcayan şirket sayısı Uluslar arası ölçeğe göre çok azdır.