Halka Arz ve Alternatif Finansman Kaynakları Konferansı yapıldı
28 Ocak 2016 08:02
TEKİRDAĞ TİCARET ODASI TARAFINDAN DÜZENLENEN
“HALKA ARZ VE ALTERNATİF FİNANSMAN KAYNAKLARI” KONFERANSI
Halka Arz alanında yıllardır yaptığı çalışmalarla çok sayıda firmanın halka arzına aracı olan, halka arz ile birlikte bağımsız denetim alanında da öncü olma yolunda ilerleyen Abaküs Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş., Tekirdağ Ticaret Odası ve Borsa İstanbul işbirliği ile “I. Halka Arz ve Alternatif Finansman Kaynakları” konulu konferans düzenlenmiştir. Konferansta; 2016 yılında şirketlerimizin artan finansman maliyetlerinin yerine Halka Arz ve diğer alternatif finansman kaynakları hakkında bilgi verilirken bu kaynaklardan nasıl faydalabilecekleri hususunda paylaşımlarda bulunuldu.
Abaküs Bağımsız Denetim, Tekirdağ Ticaret Odası “I. Halka Arz ve Alternatif Finansman Kaynakları” konulu konferansta, şirketlerin finansal kaynaklara en çok gereksinim duyduğu bu dönemde Dünyada da sıklıkla kullanılan alternatif yöntemlerin konuşulacağını belirttiler. ABD Merkez Bankası (Fed), gösterge faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Böylece 2006'dan beri ilk kez faiz artıran Fed, yeni bir dönemin de kapısını aralamış oldu. Fed, buna ek olarak kademeli olarak 4 artırım daha yapacağının da sinyallerini verdi.
Doğuş Bektaş: “2007 yılında ABD’de başlayan finansal kriz aslında bir mortgage krizi değil bir borç krizi idi.”
Abaküs Bağımsız Denetim’in ortaklarından Doğuş Bektaş, Dünyanın parasal açıdan yeni bir döneme girdiğini işaret ederek “likiditenin azalacağı, finansmana ulaşmanın zorlaşacağı bir döneme giriliyor, bizler de şirketlere ve ekonomimize faydalı olmak adına özellikle halka arz alanında böyle bir girişimde bulunmak ve bir katma değer ortaya koymak istedik” dedi.
Küresel konjonktür, halka arzların artırılmasını zorunlu kılmaktadır. Başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere, küresel ekonomi bir borç yığını içindedir. Bu borç yığınına küresel ekonomiler çözüm üretmedikçe, jeopolitik sorunlar, düşük büyüme, düşük yatırım ve yüksek işsizlik, devam edecektir. 2000 yılında 26 trilyon olan küresel şirketler borç toplamı, 2014 yılında 56 trilyon dolara çıktı. Bu demek oluyor ki; çözüm adına şirketler çalışıp kazançlarının önemli bir kısmını kreditörlerine faiz olarak ödeyecekler veya alternatif finansman kaynakları bularak, mesela halka arz yoluyla daha dengeli, daha güvenli, daha kontrollü olarak sürdürülebilir bir işe kavuşacaklar.
Cengiz Günay: “Gelişen ve büyümekte olan her şirketin ihtiyacı olan büyümeyi finanse edebilme ihtiyacı, Para Piyasalarından da yeterli ölçüde sağlanamaz hale geldi. Bu sebeple, Halka Arz herkesin öğrenmesi ve yolunda ilerlemesi gereken bir proje.”
Halka Arz, sadece yatırımlar için finans temini olarak düşünülmemeli, ayrıca şirketlere ve yöneticilere büyük bir vizyon da getirmektedir. Ülkemizde son yıllarda hızla yayılan Sermaye Piyasaları yoluyla finansman, stratejik ortaklık veya bir Fona hisse satışı, uzun ve ince ince yürütülmesi gereken projelerdir.
Dünyada ve tabiiki ülkemizde finansman şeklinin çok değiştiğinin bilinmesi gerekiyor. Finans arayışı öncesinden bazı hazırlıkların yapılması elzem hale geldi, aksi halde finansman temininde çok büyük maliyetlere katlanılmak zorunda kalınıyor.
Halihazırda yeni Bankacılık sistemine göre, şirketlere verilen krediler hesaplanırken 3 ana kategori ve 3'er alt kategori ile bakılmaktadır, klasik ipotek kabul edilerek her teminata kredi verilir anlayışı bitmiş görünmektedir. Bu durum finansal tabloların uluslararası standartlara uygun şekilde hazırlanması ve ardından şirketin alternatif finansman kaynaklarını araştırmasını zorunlu kılıyor.
Halka Arz konusu, geri ödemesiz ve sürekli finansman sağlaması açısından önümüzdeki yıllarda en önemli enstrüman olacak gibi görünüyor.
Mustafa K. Yılmaz, "ABD, İngiltere ve Körfez’den fonlarla görüşüyoruz. Bugün 'tamam' desek gelecekler" dedi ve ekledi; “Nasdaq’a ortak oldu, sırada yeni fonlar var."
ABD’li NASDAQ’la stratejik işbirliğine giden BIST’e geçen yıl da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yüzde 10 hisseyle ortak oldu. Biz İstanbul’un finans merkezi olması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Hedeflerimiz büyük, bu hedefler birlikte ulaşabilmek için Halka Arzların artması çok önemli.
Geride kalan iki seçim, halka arzlar ve özel sektör tahvilleri açısından piyasada bir durgunluk oluşturdu. Ancak Borsa İstanbul stratejik ortaklıklar tarafında yüzde 10’luk pay satışını yaptı. 2016 yılının Halka Arzlar açısından en önemli yıl olacağını düşünüyoruz.
Mehmet Aldıkaçtı, "Bizler Berkosan şirketi olarak, 7 Milyon TL ciro ve 13 Milyon TL aktif büyüklükle Halka Arz için başvurduk. Oğlum ısrar etmese, ben bizi almazlar, ne işimiz var evladım, mümkün değil bu iş diyordum"dedi.
Berkosan olarak Halka Arzdan sonra 43 Milyon TL ciroya, 50 Milyon TL aktif toplama ulaştık. Halka Arz bir süreç, bu sürece gönüllü dahil olan her şirket mutlaka meyvelerini yiyecektir. Halka Arz bu sene gündemimizde değil veya çok yolumuz var diye düşünmeyin, bugün başlayan mutlaka sonuca ulaşacaktır. Kurumsallaşma ve sürdürülebilir bir şirket için, en uygun finansman halka arzda olacaktır, biz ülke olarak biraz geciktik, ama çok güzel ilerlemeler var.