Kurumsal.TV

Yeni Finansal Sistemler-Çözümler

Yeni Finansal Sistemler-Çözümler

23 Ocak 2015 15:54

Dünyada Finansa Sisteminin nasıl kurulduğunu, daha evvel kısaca anlatmıştık. 1981 yılından itibaren yeni sistem getirilmiş ve USD değeri ABD Doları, Japon Yeni, Alman Markı, İngiliz Sterlini ve Fransız Frankı'ndan oluşan beşli bir sepete bağlanmıştı.

 
Bunun üzerine, finansal piyasalarda, piyasayı fonlamak üzere çeşitli enstrümanlar geliştirildi. Bu enstrümanların tamamı, sistemi korumaya yönelikti. Para Piyasaları veya Sermaye Piyasalarından finansman bulmak için, çok dar bir yol vardı şirketlerin önünde.
 
Peki, herşeyin yenisi konuşulurken, BANKACILIK için kim yeni şeyler söyleyecek?
 
Geçmişte çok basit bir grafikle olayın vehametini özetlemişti. Mevcut durumu hatırlayalım, şirketsiniz, para lazım, yol belli:

 
Teminatın kadar konuş deniyordu yani. Peki, yeni kuruldunuz, şirkete sermaye lazım, araç lazım, makine lazım, 2 sene dolmadan-teminat vermeden para bulmanız neredeyse imkansız.
 
Bu durum nelere yol açıyor?
 
1. Girişimci olmayı aklından bile geçirme, yeni şirket isen, bankadan finansman arama deniyor.
 
2. Banka isen, kendini sağlama al deniyor.
 
3. Bir süredir ticaret yapan bir şirket isen, çekdi-senetdi-Posdu derken ver teminatı al krediyi sarmalına girdin demektir.
 
Şu anda, mevzunun 2 tarafı var ve her iki taraf da sistemden memnun değil gibi görünüyor. BANKA ve ŞİRKET.
 
Peki bu sisteme alternatif, 2 TARAFIN DA KAZANACAĞI başka sistem yok mu? Yani, bankayı gerçek amacına uygun kullanan, hayatında 1 gün ödemesini geciktirmemiş TACİR ile yapılacak bir finansman yok mu? Tüm sektörü, çekini ödemeyen-kredisini geciktiren-batmak üzere olan ve bu sebeple 10 TL kredisi için 20 TL ipoteği kilitlenen kişiler üzerinden sürdürmenin amacı nedir?
Konu basit aslında, Şirketin paraya ihtiyacı var-Bankanın para satmaya. Ancak ticaretin veya döngünün kapanması lazım. Reel bir örnekle açıklayalım, 20 yıldır ciddi ticaret yapan ve büyük ölçekli bir şirket, bankalara 20 yıldır her türlü edinimini yerine getirmiş, ancak güncel zamanda 50 bin TL 1 tane çekini yazdırdığı için batmış, sektörü bile zor durumda bırakmıştır. Her banka 20 senede şirketten büyük paralar kazanmış şirket de bankaları doğru kullanmış. Zamanla, BİLANÇO MAKYAJLAMA-YANLIŞ YATIRIM-ŞİRKETTEN PARA ÇIKARMA İŞLERİ arttığı için ve Bağımsız Denetim geçirmemiş tablo bunu gösteremediği için SORUN ortaya çıktığı anda çözüm bulmak da imkansız oluyor.

Bütüncül bir yaklaşımla, belirli ölçekteki şirketlere veya kredi kullananlara bağımsız denetim raporu istenmeli bankalardan. Özellikle proje bazlı kredi, SPV gibi çözümler artmalı. Eldeki teminatlar sertifika vb ile hızla nakde dönmeli.

Tosun Paşa, piyasadan 1,2 Milyar TL topladı, fasit çözümler dışında bir yatırımcı-finansman sistemi ile.

 

 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Erkut yavuz #uğur çalışkan #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk