Kurumsal.TV

2023 Yılında Halka Arz Olacak Şirketler

2023 Yılında Halka Arz Olacak Şirketler

28 Aralık 2022 12:42

2022 yılı Borsa İstanbul için iyi geçti.

Değerlenme açısından Borsa İstanbul tarihine geçecek bir yıl olduğu gibi halka arzlar da rekorlara sahne oldu. Bunun en önemli sebebi reel getiri arayan yatırımcıların, altın-döviz-coin vb araçlarda bulamadıklarını hisse senedi piyasasında aramalarıydı. 2022'de borsaya talep tarafında hiç bitmeyen bir artış yaşandı. 31 Aralık 2021’de 2.37 milyon olan hisse senedi yatırımcı sayısı 31 Aralık 2022 itibariyle 3.5 milyona dayandı. Yani sırf 2022’de şu ana kadar 1 milyondan fazla yeni yatırımcı, Bist'e geldi.

2022’de bugüne kadar borsada halka arzı gerçekleşen şirket sayısı 41. 

Son arzlardan EYG GYO, 22-23 Aralık 2022 tarihlerinde Borsa İstanbul’da gerçekleşen halka arzına 4,49 katı talep ve tüm zamanların en yüksek yatırımcı sayısı olan 883.639 adet ile tamamladı. Halka arzlara olan bu muazzam talep artarak devam ediyor, inşallah 2023 de olağanüstü bir durum yaşanmazsa piyasa aynı talebe devam edecektir.

Halka arz ve sermaye piyasaları, devletimiz için doğalgaz ve petrolden bile daha önemli olmalı! Son halka arzda tüm zamanların en yüksek yatırımcı sayısı olan 883.639 kişi katıldı, yani her ay 1 halka arzda devletimiz 1 milyon insana yatırım yaptırıyor-nakit sağlıyor. Patronlar nakde-çalışanlar halka açık bir şirkette yüksek ücretlere-hisse yatırımcıları ülkemizin en iyi firmalarından birinden kazanca-devletimiz yüksek vergi kazancına-Aracı kurum vb 3. taraflar da birçok niteliğe kavuşuyor.

Doğal akışının üzerinde getiriler, neye işaret ediyor?

Getiri sıralamasına bakıldığında halka arzı sonrası en yüksek getiriyi sağlayan hisse İmaş Makine oldu, yüzde 1599 getiri sağladı. Onu Mart’taki halka arzından bu yana yüzde 1540 getiri sağlayan Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri izledi. Hidropar yüzde 709’luk, Hun Yenilenebilir Enerji yüzde 604’lük, Pardus GSYO yüzde 476’lık halka arz sonrası getirisiyle onları takip eden diğer hisseler oldu. Henüz kasımda halka arz edilmiş olmasına rağmen yüzde 336 getiri sağlayan Alfa Solar Enerji de yüksek performans sergileyenler arasında sayılabilir.

Bunu ancak 2 seçenekle açıklayabiliriz;

1. Dünyada yaşanan enflasyonist ortama, gerek Aracı Kurumlar gerek bürokrasi ayak uydurabilmiş değil, şirketler çok ucuza fiyatlanıyor.

2. Şirket fiyatlarının tespiti yanında, değişen dünyada 800 bin yatırımcının girdiği bir hissenin, soluksuz yükselmesi çok doğal çünkü arz-talep böyle işliyor.

Bu konuya, mutlaka düzenleyici kurumlar bir çözüm bulmalı, suistimale açık bir hal alırsa insanlar mağduriyet yaşayacaktır. Ancak, bu yönetilebilir veya doğru analiz edilebilirse, şirkete-aracı kuruma-çalışanlara-yatırımcısına-devlete kazandıracaktır.

Yapılacak en önemli şey, spekülasyon ve manipülasyonu engellemek.

 

* HDM Çelik Boru San. ve Tic. A.Ş.
* Forte Bilgi İletişim Teknolojileri ve Savunma Sanayi A.Ş.
* SMM Tekstil A.Ş.
* Grainturk Tarım A.Ş.
* Bülbüloğlu Vinç San. ve Tic. A.Ş.
* Astor Enerji A.Ş.
* Safir Proje Geliştirme A.Ş.
* Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri San. Tic. A.Ş.
* Özyaşar Tel ve Galvanizleme A.Ş.
* Söke Değirmencilik San. ve Tic. A.Ş.
* Maçkolik İnternet Hizmetleri Tic. A.Ş.
* Çavuşoğlu Demir Çelik Geri Dönüşüm San. Tic. A.Ş.
* Tezkim Tarımsal Kimya San. ve Tic. A.Ş.
* Makro Market Mağazacılık A.Ş.
* Tapdi Oksijen Özel Sağlık ve Eğitim Hizmetleri San. Tic. A.Ş.
* Kaymet Metal İmalat San. ve Tic. A.Ş.
* Kıraç Galvaniz San. ve Tic. A.Ş.
* Netcad Yazılım A.Ş.
* Göknur Gıda Maddeleri Enerji İmalat İthalat İhracat Tic. ve San. A.Ş.
* Mikro Yazılımevi Yazılım Hizmetleri Bilgisayar San. ve Tic. A.Ş.
* OutMedya İletişim A.Ş.
* Destek Finans Faktoring A.Ş.
* Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.
* Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş.
* IBS Isıtma Soğutma Havalandırma Taahhüt San. ve Tic. A.Ş.
* Güllük Mandalya Turizm Liman İşletmeleri A.Ş.
* Sümer Faktoring A.Ş.
* Omega Elektrik Pano A.Ş.
* Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #doğuş bektaş #2023 halka arz #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı #yenilenebilir enerji #organizasyonel yapılanma #OECD #G7 #Finansal Gizlilik Endeksi