Kurumsal.TV

Halka Arzlar Başarısız

Halka Arzlar Başarısız

08 Ocak 2016 09:24

Türkiye'de Halka Arz işlemleri tam bir cadı avı. Genel anlamda şirketler, her zaman kolay yolu seçtiği için, paraya ulaşmak için de en kolay yol olan Banka Kredisi vb enstrümanlara yöneliyor. Sermaye Piyasaları enstrümanları (Halka Arz, Yabancı Yatırım, Fon, Özel pazar, Gelişen İşletmeler Piyasası (Gip), Yabancı Ortak,   Bist Özel Pazar gibi  Finansman kaynakları), belirli bir periyot ve hazırlık gerektirdiği için, bizim kültürümüzde buna yatırım yapabilen şirket sayısı olması gerekenin çok altında.

 
Fakat yapılan araştırmalar ve OECD raporları aksini ıspat ediyor. Binlerce şirketin 50 yılını inceleyen OECD, açıkladığı raporda Banka Kredisi alan şirketlerin kısa vadede büyümesini hızlandırdığı ancak orta ve uzun vadede büyümesinin bozulduğu hatta eksiye döndüğünü teyid ediyor. Sermaye Piyasalarından enstrüman sağlayan şirketler ise kesinlikle sürdürülebilir büyümeye kavuşuyor.
 
Bu sürdürülebilirlik tabii ki belirli şartlara bağlı, halka arzdan sonra giren parayı başka sektöre kaydırmamak en önemli şart.
 
YAŞANMIŞ BİR HİKAYE
 
Türkiyenin orta ölçekli Holdinglerinden birinin Halka Arzında, geçmiş alışkanlıkların da getirdiği tortuları temizlemek epeyce zamanımızı almıştı. Nihayet VUK hükümlerine göre düzenlenen Mali Tablolar düzeltilmiş ve UFRS Mali Tablolar daha doğru ve güçlü hale gelmişti. 2. aşamada Denetim firmasını devreye soktuk, sonra Hukuk firması girdi ve Bağımsız Raporlamalarımızın hepsi bitti. Sıra Aracı Kurum seçimine geldi.
 
Aracı Kurumlara ayrı başlık açmak gerekiyor, bazı Aracı Kurumlar konjönktür deyin-siyasi taraflık deyin bir süredir şirketlerin Halka Arzında işlem yapmıyor ya da yapıyor görünüp zaman geçiriyor (bunlardan Halka Arzdan çekilenler ile karşılaştığım için biliyorum). En zor seçim bu, doğru ve iyi niyetli olanı bulmak yetmiyor, iyi çalıştırmak gerekiyor bu Aracı arkadaşları.
 
Nihayet Aracı Kurumu da seçtik ve şirketimizi Halka Arz ettik, ciddi bir nakit girişi sağladık ve projemizi sonlandırıp patrona gittik. Bu paranın, izahnamede yazan yerlere harcanması gerektiğini uzun uzadıya anlattık ve bu konuda Profesyonel destek teklifimiz sunduk, Bütçe-Raporlama ve Monitoring. Amaca ulaşan komutan teşekkür etti, herkes yoluna döndü.
 
aradan 3 sene geçti, Holding çatısında bulunan inşaat şirketine Halka Arzdan giren paranın tamamı ve bir o kadar fazlası kredi ile aktarıldı, iddialı lüks konut yapımı için. Malum, 2 senede 100 Milyon TL 200 Milyon TL olacaktı projeksiyona göre. 
 
Uzatmayayım, beklendiği gibi gitmedi, konutlar satılamadı ve 3 sene sonunda tahta kapatıldı, şirket diğer sektörlerdeki işlerinde de aksamalar yaşadı, sıkıntılarla boğuşmaya halen devam ediyor.
 
Bu örneklerin sayısı son 5 yılda çok arttı, bu "Halka Arzlar Başarısız" algısı oluşturmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyor. Halka Arzlar başarısız değil, parayı yönetemeyenler başarısız. Eğer Borsa yoluyla şirket kasasına giren paraların 3'te 1'i halka açılan şirketin söz verdiği ve izahnamesinde yazan projelere aktarılsa, şirketler 3 yıl sonrası için öngördüğü bol karlı Finansallarına mutlaka ulaşır.

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Erkut yavuz #uğur çalışkan #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk