Kurumsal.TV

Ülkemiz Seçim sürecinde iken Yeni Dünya'nın Finansal Hedefi

Ülkemiz Seçim sürecinde iken Yeni Dünya'nın Finansal Hedefi

28 Ocak 2019 10:00

15 Temmuzdan bu yana ülkemiz siyasi ve ekonomik alanlarda dünya gündemi dışında işlerle uğraşıyor. Bir yandan darbecileri temizlerken diğer yandan darbecilerin uzun yıllardır açtığı finansal yaraları kapatmaya uğraşıyor. Kurumsal TV Finansal Araştırma Bölümünün analizlerini açıklayan ekibimiz enerjideki durumu özetledi.

 
Dünya, 2016/18 yılı pozisyonlarını, FED faiz artırımı, büyüme rakamları vb gündemlerle çoktan kapatmışken, 2019 ve sonrası için uzun süreli finansal planlarını yürütmeye devam ediyor. En önemli konu ise "ucuz enerji".
 
2016-18 yılında yenilenebilir enerji yatırımları ilk kez petrol ve türevlerine olan yatırımları geçti.
 
1.2 milyar nüfuslu Hindistan’ın yenilenebilir enerjiye yıllardır yaptığı yatırımlar artık amacına ulaştı. Hindistan'ın yenilenebilir kaynaklardan elde ettiği enerji, nükleer enerjiden elde ettiği miktarı geçti.
2016 ikinci yarısında, ülkede üretilen elektriğin yüzde 5.6’sı yenilenebilir kaynaklardan gelirken, nükleer enerji ile yüzde 3.2’lik bir üretim yapıldı.
 
Hindistan’ın en büyük yenilenebilir enerji kaynağı rüzgar santrallerinden oluşmakta. Son yıllarda güneş enerjisi alanında da yatırımlar artırıldı. Ülkenin 2022 hedefi ise, yenilenebilir enerji kaynaklarını ülkenin ikinci en büyük enerji kaynağına çevirmek.
 
 
BBC haberine göre Kosta Rika, kendi ürettiği yenilenebilir enerjiyi arka arkaya 75 gün boyunca kullandı. Son dönemdeki sağanak yağışlar sayesinde dört hidroelektrik tesis, yılın ilk üç ayı boyunca enerji üretmeye devam etti.
 
2017 yılında tüm otomobil şirketlerinin hedefi en az bir adet elektrikli model seri üretimi.
 
- Petrol otomobiller için; yenilenebilir enerjiler ise elektrik için kullanılıyor.
- Güneş enerjisi fiyatları hızlı bir şekilde geriliyor
- Hükümetler elektrikli otomobillere teşvik vermeye başladı. Bunun başlıca nedenlerinden birisi hava kirliliği.
 
Türkiye açısından duruma bakıldığında, toplam ithalatın yaklaşık %22'si enerji için harcanıyor. Aralık 2013'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, 2013-2023 dönemi için Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planını hazırlamıştır. Şu anda ülkemiz yenilenebilir enerji üretiminde toplam içinde %5 paya sahip. Tüketim ise sürekli artış göstermekte. Yenilenebilir enerjinin payının 2023'de %20 seviyesine getirilmesi planlanmakta.
 
 
SONUÇ:
Ülke olarak olağanüstü dönemlerden geçmemize rağmen, dünya gündeminden geride kalma şansımız maalesef yok. Özellikle enerji ve su gibi konularda stratejik planların sürekli revize edilerek genel hedefe göre takip edilmesi gerekiyor. Kabinede en genç ve potansiyel vaadeden Bakan olarak Enerji Bakanımızın öne çıkması devletimizin de konuya ne kadar ciddi baktığını göstermekte.
Fransa Paris'te poşet kullanımını yasaklamış, 2020 yılında plastik içeren gıda ilişkili tüm maddeleri yasaklama ile ilgili karar almış, ABD birkaç eyalette eczanelerde plastik bazlı poşeti yasaklamış, Çin ise plastik poşeti ücretli yapmış iken ülkemizde henüz sağlık tarafında bir adım yok. Sağlık yanında finansal tarafında ise belirgin bir eylem planı görülüyor, bu planın ülkemiz şirketlerinin tamamı yeni ve karlı yatırımlar aranırken yeni bir iş ve yatırım alanı olarak birinci sıraya çıkmasını umut ediyoruz.
Franchise adı altında gerek girişimcilerin gerekse KOBİ ölçeğindeki şirketlerin yıllık min 500 bin ortalama yatırım olarak 1 Milyon TL yeni ve karlı iş alanı oluşturma adına yatırım yaptığını hep birlikte izliyoruz. Bir marka temsilciliği almak için bilmediği işe 1 Milyon TL bağlayan binlerce girişimci varken, bunu en stratejik alan "enerji sektörüne" çevirmek ülkemizi dünya mecrasında farklı bir yere dahi taşıyabilir. Doğal mecrasında oluşmuş bu sürecin enerji alanına çevrilmesi hem yatırım yapan açısından hem de uzun vadeli devlet-sağlık-finans açısından büyük kazanımlar oluşturacağı muhakkaktır.
 
Her şeyin istisnası vardır, ama bir şeyin istisnası yoktur. O da paradır!
 

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı #yenilenebilir enerji