Kurumsal.TV

2019 Yılı Finansal Görünüm ve Beklentiler

2019 Yılı Finansal Görünüm ve Beklentiler

28 Ocak 2019 09:57

Finansal olarak 2019 yılına ilişkin Aracı Kurumlar beklentilerini yayınlamaya başladı. Bu beklentileri doğru analiz etmek için 2018 yılında temel faktörlerdeki gelişmeleri göz önünde tutmakta fayda var. Hikaye aslında nerede başladı, 2015 FED faiz artışında:

Faiz Artışı için 2019 yılında süreç tamamlanacağı açıklanmıştı, ancak bu sefer de "Para arzını azaltacak" diğer kanat, Varlık alımlarının azaltılacağı açıklandı.

AMB (Avrupa Merkez Bankası) 2018 Aralık ayında varlık alım programını sonlandıracağını yineleyerek 2015'de açılan pencerenin henüz kapanmadığını beyan etmiş oldu.

2015 yılında sert açılan bu pencere neleri etkilemişti?

Döviz yükseldi ve TL değer kaybetti.

Faizler yükseldi, 11,25 puan artarak %12,75'den %24'e geldi:

 

Piyasalar 2019 yılında birçok ana başlık takip edecek, ana başlıkların sonuçları birbiri ile etkileşimde olacak. Başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere, küresel ekonomi bir borç yığını içindedir. Bu borç yığınına küresel ekonomiler çözüm üretmedikçe, jeopolitik sorunlar, düşük büyüme, düşük yatırım ve yüksek işsizlik, devam edecektir. 2000 yılında 26 trilyon olan küresel şirketler borç toplamı, 2018 yılında 184 trilyon dolara çıktı. Bu demek oluyor ki; çözüm adına şirketler çalışıp kazançlarının önemli bir kısmını kreditörlerine faiz olarak ödeyecekler.

2015 yılında şiddetlenen ve bir süre daha devam edecek olan olayların tamamı, bu borcun tahsiline yönelik "dünyamızı yöneten tüccarların" tahsilat çalışmalarıdır.

#finansman #finans #denetim #iç denetim #Davos #bağımsız denetim #Financial #muhasebe #due dilligence #bağımsız denetim şartları #bağımsız denetim kriterleri #doğuş bektaş #Halka Arz #Yabancı Yatırım #Fon #Özel pazar #Gelişen İşletmeler Piyasası #Gip #Melek Yatırımcı #venture Capital #denetim #sınırlı denetim #konkordato #Borsa #Borsa İstanbul #Bist #Spk #yabancı yatırımcı #yabancı ortak #yurtdışı finansman #yabancı finansman #refinansman #finansman savaşları #ipo #yeni küresel sistem #küreselleşme #globalleşme #FED #faiz artışı